Ezen kórképekben sok esetben a tünetek hasonlóak, viszont a háttérben teljesen más kóros mechanizmusok állnak. A laktózintolerancia esetében egy bontóenzim hiánya eredményezi a tüneteket, míg ételallergia és más ételintoleranciák esetében az immunválasz kóros reakciójáról van szó. A kórképek elkülönítése azért szükséges, mivel a páciens számára a hosszútávú teendők eltérőek.
Ételallergia
Ételallergia esetén a kiváltó anyag (legtöbbször valamilyen idegen fehérje) hatására az immunrendszerünk (védekező rendszer) IgE típusú ellenanyagot termel és ez hisztamin felszabadulást eredményez. Ez felelős dominálóan a tünetek kialakulásáért, melyek az étel elfogyasztását követően gyorsan alakulnak ki.
Előfordulás: gyermekkorban 6-7%, felnőtt korban 1-2%
Tünetek:
1. Felső légutakban és garatban: orr-és garatviszketés, orrdugulás, orrfolyás, gégeödéma.
2. Bőrtünetek: viszkető csalánkiütés, ekcéma.
3. Gyomor és bélrendszeri tünetek: hányás, hasmenés, hasi fájdalom, hasi görcsök.
4. Egész szervezetünket érintő tünetek: anaphylaxia (a hirtelen kialakuló légutak és gége duzzanata következtében nehézlégzés és mellkasi fájdalom).
Leggyakoribb allergének: tejfehérje (kazein), tojás, mogyoró, dió, szója, kagyló, eper.
Gyakran allergiás reakciót váltanak ki: tartósítószerek, színezékek és egyéb adalékanyagok.
Ételintolerancia
Ételintolerancia esetén az immunrendszerünk lassan reagál és IgG típusú ellenanyagot termel. Az ételintolerancia tesztek esetében ennek a típusú ellenanyagoknak a vizsgálatára van lehetőség.
Viszont kiemelendő, hogy a leggyakoribb ételintolerancia a laktóz intolerancia, melynek hátterében egy tejcukorbontó enzim hiány vagy csökkent termelődés áll.
Tünetek: hányinger, hányás, gyomorfájdalom, gyomorégés, haspuffadás, hasmenés, fejfájás, ingerlékenység.
A tünetek megjelenése egyén és dózisfüggő.
Gyakori anyagok:
- mesterséges adalék anyagok: glutamát, színezékanyagok, tartósítószerek,
- szulfitok (pl. vörösbor),
- szalicylátok (aspirin, gyümölcsök, gyümölcslé, zöldség, mogyoró, kávé, sör, bor).