• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Weboldal készítés

  • SEO
  • Webshop készítés
  • Blog
  • Kapcsolat

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Ezen kórképekben sok esetben a tünetek hasonlóak, viszont a háttérben teljesen más kóros mechanizmusok állnak. A laktózintolerancia esetében egy  bontóenzim hiánya eredményezi a tüneteket, míg ételallergia és más ételintoleranciák esetében az immunválasz kóros reakciójáról van szó. A kórképek elkülönítése azért szükséges, mivel a páciens számára a hosszútávú teendők eltérőek.

Ételallergia

Ételallergia esetén a kiváltó anyag (legtöbbször valamilyen idegen fehérje) hatására az immunrendszerünk (védekező rendszer) IgE típusú ellenanyagot termel és ez hisztamin felszabadulást eredményez. Ez felelős dominálóan a tünetek kialakulásáért, melyek az étel elfogyasztását követően gyorsan alakulnak ki.

Előfordulás: gyermekkorban 6-7%, felnőtt korban 1-2%

Tünetek:

1. Felső légutakban és garatban: orr-és garatviszketés, orrdugulás, orrfolyás, gégeödéma.

2. Bőrtünetek: viszkető csalánkiütés, ekcéma.

3. Gyomor és bélrendszeri tünetek: hányás, hasmenés, hasi fájdalom, hasi görcsök.

4. Egész szervezetünket érintő tünetek: anaphylaxia (a hirtelen kialakuló légutak és gége duzzanata következtében nehézlégzés és mellkasi fájdalom).

Leggyakoribb allergének: tejfehérje (kazein), tojás, mogyoró, dió, szója, kagyló, eper.

Gyakran allergiás reakciót váltanak ki: tartósítószerek, színezékek és egyéb adalékanyagok.

Ételintolerancia

Ételintolerancia esetén az immunrendszerünk lassan reagál és IgG típusú ellenanyagot termel. Az ételintolerancia tesztek esetében ennek a típusú ellenanyagoknak a vizsgálatára van lehetőség. 

Viszont kiemelendő, hogy a leggyakoribb ételintolerancia a laktóz intolerancia, melynek hátterében egy  tejcukorbontó enzim hiány vagy csökkent termelődés áll.

Tünetek: hányinger, hányás, gyomorfájdalom, gyomorégés, haspuffadás, hasmenés, fejfájás, ingerlékenység.

A tünetek megjelenése egyén és dózisfüggő.

Gyakori anyagok:

  • mesterséges adalék anyagok: glutamát, színezékanyagok, tartósítószerek,
  • szulfitok (pl. vörösbor),
  • szalicylátok (aspirin, gyümölcsök, gyümölcslé, zöldség, mogyoró, kávé, sör, bor).

Elsődleges oldalsáv

Legutóbbi bejegyzések

  • Egyre magasabbak a SEO árak. Hogyan spóroljunk ésszel és hatékonyan?
  • ShopRenter vagy WordPress WooCommerce? Melyiket válasszam?
  • Google weboldal regisztráció – Első lépés a weboldal optimalizálás terén
  • Mitől sikeres egy vállalkozói weboldal?
  • Az 5 legjobb online betűtípus felismerő
Hívás most

Footer

Partner oldalak

https://webkapu.hu/partnerseiten-in-osterreich/
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter

Kapcsolat

WEBKAPU
Bölcső u. 7.
Get Directions
info@webkapu.hu
Mo,Tu,We,Th,Fr 09:00 – 18:00; Sa 10:00 – 16:00

Navigáció

  • Partnerseiten in Österreich
  • Our Partners in UK
  • Honlap készítés
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Weboldal készítés országosan

© 2025 · WEBKAPU

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a weboldalon sütiket alkalmazunk.RendbenTájékoztató